Propiomazin överdos

HÀr kan du lÀsa om vad som kan hÀnda om du drabbas av en propiomazin överdos.

Är du extra överkĂ€nslig?

Det kan vara svĂ„rt att veta om du Ă€r extra överkĂ€nslig mot ett lĂ€kemedel du inte provat förut – speciellt om du inte upplevt överkĂ€nslighet tidigare vid anvĂ€ndning av andra lĂ€kemedel.

Är du medveten om att du Ă€r överkĂ€nslig mot vissa lĂ€kemedel löper du troligtvis större risk för att ofrivilligt överdosera dig sjĂ€lv. Är du medveten om denna överkĂ€nslighet bör din lĂ€kare vara det ocksĂ„, och ordinera din dos dĂ€refter.

Har du inte upplevt överkÀnslighet med andra mediciner vet heller inte din lÀkare att du kan vara överkÀnslig, och dosen kan inte justeras dÀrefter. Har du inte tagit mÄnga lÀkemedel tidigare kan du vara överkÀnslig utan att du eller din lÀkare Àr medveten om det.

Det Àr dÀrför det Àr viktigt att, precis som med anvÀndning av alla lÀkemedel (framförallt receptbelagda lÀkemedel som ofta Àr starkare Àn receptfria), du pratar med din lÀkare bÄde innan och under anvÀndning om hur du kÀnner dig.

HÀr kan du lÀsa mer om vad som kan hÀnda om du tar en propiomazin överdos.

Vad kan du göra för att undvika överdosering?

Är du extra orolig för överkĂ€nslighet och ofrivillig överdosering kan du kontakta din lĂ€kare för att göra ett gentest. Man testar dĂ„ din reaktion pĂ„ ett visst lĂ€kemedel; det anvĂ€nds frĂ€mst för att bedöma halveringstiden och din kropps förmĂ„ga att bryta ner lĂ€kemedlet, och Ă€r ett test som oftast görs pĂ„ Ă€ldre mĂ€nniskor som har naturligt nedsatta lever- och njurfunktioner.

ÖverkĂ€nslighet kan Ă€ven pĂ„verka hur du upplever biverkningar och förstĂ€rka dem, men utan att du tar nĂ„gon direkt skada utöver hur du mĂ„r pĂ„ grund av biverkningarna.

Är det farligt att ta Propavan?

Propiomazin Ă€r ett skonsamt lĂ€kemedel, som pĂ„verkar din kropp pĂ„ ett liknande sĂ€tt som receptfria antihistaminer (mot allergiska reaktioner) – det Ă€r dĂ€remot starkare för att skapa den rĂ€tta reaktionen.

Det finns sjĂ€lvklart risk för biverkningar, precis som för alla andra lĂ€kemedel (lĂ€s mer om dessa under biverkningsavsnitten), men Propavan bör inte vara skadligt, eller farligt att anvĂ€nda – sĂ„vida du inte lider av vissa sjukdomar som pĂ„verkar din anvĂ€ndning av lĂ€kemedel överlag.

Det finns vissa saker du kan göra för att inte pÄverka risken för biverkningar negativt (frÀmst genom att inte dricka alkohol, speciellt de dagar du anvÀnder Propavan) men pÄ grund av sin skonsamma och inte permanenta inverkan pÄ din kropp, Àr det inte farligt att anvÀnda.

Snarare tvÀrtom, om du jÀmför Propavan mot en rad andra sömnmedel som vanligt anvÀnds, mÄnga av vilka Àr narkotikaklassade.

Vad ska du göra om du tar för mycket Propavan?

Du bör kontakta din lÀkare eller ett sjukhus om du tagit för mycket Propavan; beroende pÄ hur du mÄr. Du kan Àven kontakta Giftinformationscentralen (tel. 112) för information.

Om du behöver Äka in till ett sjukhus, Äk inte ensam; kör absolut inte bil. Du har tagit ett lÀkemedel som gör att du somnar; risken finns att du somnar mitt i trafiken, sÄ det Àr bÀst om du har nÄgon med dig som kan hjÀlpa dig till rÀtt plats sÄ att du inte utsÀtts för nÄgot brott nÀr du Àr, mer eller mindre, medvetslös.