Sömnmedel

HÀr hittar du mer information om olika typer av sömnmedel.

TemporÀrt eller LÄngvarigt

Sömnmedel som Àr narkotikaklassat och beroendeframkallande (vanebildande) Àr temporÀra av en anledning. Du ska inte ta dem under lÀngre perioder, för det ökar risken för att du blir beroende utav lÀkemedlet. Dessa har ofta Àven en rad biverkningar (fler Àn icke vanebildande lÀkemedel),och det pÄ grund av att de Àr starka och pÄverkar din kropp med droger.

Är dina sömnproblem inte temporĂ€ra (temporĂ€ra sömnproblem kan vara skapade av sjukdom, anvĂ€ndning av annan medicin eller pĂ„ grund av stress och oro) sĂ„ bör du anvĂ€nda en medicin som Ă€r skonsam mot din kropp och som inte kommer att pĂ„verka dig negativt. Att det sedan Ă€r lĂ€ttare att sluta nĂ€r du vill, utan att du behöver oroa dig för abstinenssymtom, Ă€r en bonus.

Propavan Àr skonsamt men kraftfullt. Det verkar under hela natten och Àr, framför allt, inte vanebildande. Som alla lÀkemedel har Propavan vissa biverkningar (lÀs gÀrna mer om dessa pÄ denna hemsida), men Àven dessa Àr i största del skonsammare Àn mÄnga andra biverkningar som kan fÄs av andra lÀkemedel. Det Àr frÀmst om du har tidigare hÀlsoproblem (och dÄ med dina njurar eller din lever) som du bör vara extra vaksam.

Om du aldrig tagit sömnmedel förut

Har du aldrig tidigare anvÀnt sömnmedel, sÄ bör du diskutera med din lÀkare vad som troligtvis kommer att fungera bÀst för dig. Vad du sedan anvÀnder kan bero helt pÄ vad du har för behov, och vad anledningen till din sömnlöshet Àr. Har du problem med att somna kan ett insomningsmedel vara bÀttre för dig Àn ett sömnmedel, som kan ha större risk för dÄsighet dagen efter.

Har du dÀremot inte nÄgra problem med att somna, men du sover inte bra nÀr du sover (du kanske vaknar flera gÄnger under natten eller har mardrömmar som gör att du inte sover djupt) behöver du ett sömnmedel som fungerar hela natten.

Upplever du mardrömmar, och det Àr detta som du tror eller vet Àr orsaken till att du inte sover bra, sÄ kan dina sömnproblem ha psykiska orsaker istÀllet för fysiska; dÄ kanske terapi hjÀlper bÀttre Àn ett lÀkemedel som endast dÀmpar problemet tillfÀlligt.

Att ge sömnmedel till barn

Om du tycker att det Àr jobbigt att behöva sömnmedel till dig sjÀlv, Àr det oftast inget mot att ge sitt eget barn sömnmedel. Det Àr ett kÀnsligt Àmne, dels för att sÄ mÄnga sömnmedel inte provats (tillrÀckligt) pÄ barn Ànnu och riskerna Àr dÀrmed inte kÀnda. Det betyder att barn inte fÄr eller bör anvÀnda mÄnga av de vanliga sömnmedlena, om inte en lÀkare mycket specifikt och av rimligt skÀl ordinerar ett visst lÀkemedel.

Innan du ger ditt barn sömnmedel bör barnet genomgÄ nÄgon form av terapi. Det kan verka drastiskt, men att ge ett vÀxande barn ett lÀkemedel dÀr biverkningarna inte faststÀllts och man inte vet hur barnet kommer att pÄverkas nÀr det blir Àldre, Àr Ànnu mer drastiskt. Framförallt om man inte vet orsaken till varför barnet inte kan sova ordentligt, och man inte vet om det finns nÄgot annat man kan göra.

Barnens orsaker till sömnproblem kan variera markant frÄn en vuxens problem och orsaker. Det blir lite som att sopa problemet under matten, och tÀcka över det med tabletter istÀllet för att försöka lösa det pÄ ett bra sÀtt.

Behöver ditt barn dÀremot sömnmedel av en riktig anledning, sÄ ska du inte behöver skÀmmas för det. Om ditt barns lÀkare anser att det Àr det enda som kan göras för att hjÀlpa ditt barn, sÄ bör du göra vad som Àr bÀst för barnet.

DĂ€remot kan det vara bra att du dĂ„ undersöker de olika lĂ€kemedlena, och Ă€r mycket aktiv i valet av lĂ€kemedel för ditt barn – mer Ă€n du skulle vara för dig sjĂ€lv. Du som vuxen kan hantera lĂ€kemedel som ditt barn inte kan, och du som vuxen kan lĂ€ttare sĂ€ga ifrĂ„n om du inte mĂ„r helt bra; ett barn kanske inte gör det.

En annan viktig aspect Àr att du och din partner/barnets andra förÀlder Àr överrens om hur ni ska lösa ert barns sömnproblem; skapa inte onödiga brÄk genom att sjÀlv bestÀmma (sÄvida inte du Àr ensam ansvarig för barnet).

Beroendeframkallande sömnmedel

Bland de vanligaste sömnmedlen i Sverige, finns det ett antal narkotikaklassade och vanebildande medel. Dessa anvÀnds endast vid tillfÀlligt bruk och bör anvÀndas tillsammans med terapi; deras effekt Àr intensiv och stark, och om inte din lÀkare rÄder dig specifikt att ta nÄgon av dessa, försök att anvÀnda ett sömnmedel som Àr skonsammare mot din kropp.

Till exempel Imovane och Stilnoct.

Du kan lĂ€sa mer om de vanliga beroendeframkallande lĂ€kemedel pĂ„ sidan om narkotikaklassade lĂ€kemedel – detta för att ett lĂ€kemedel som Ă€r beroendeframkallande Ă€r narkotikaklassat.

DÀr stÄr det Àven lite information om vad en narkotikaklassning innebÀr.

Vanliga sömnmedel som inte Àr beroendeframkallande

Propavan Àr inte beroendeframkallande. Du kan lÀsa mycket mer om detta lÀkemedel mer specificerat, men kort kan sÀgas att Propavan pÄverkar dig natten igenom, och Àr ett antihistamin. Ett antihistamin pÄverkar den del av din kropp som skapar allergiska reaktioner (histamin receptorer), och skapar sömnighet. Det finns sjÀlvklart biverkningar Àven med detta lÀkemedel, och du bör vara försiktig vid anvÀndning om du lider av vissa sjukdommar eller har andra problem, men eftersom det inte Àr vanebildande sÄ kan Àven tidigare missbrukare med lÀtthet anvÀnda Propavan.

Ett annat lÀkemedel som liknar Propavan Àr Lergigan. Tillskillnad frÄn Propavan, som Àr ett sömnmedel, Àr Lergigan ett lugnande medel. DÀremot Àr det Àven ett antihistamin och ger dÄsighet dagen efter som en vanlig biverkning. Det Àr inte heller vanebildande och kan anvÀndas av tidigare missbrukare. Som med alla sömnmedel och alla lÀkemedel bör vissa grupper av mÀnniskor vara extra försiktiga vid anvÀndning; de med nedsatta lever- och njurfunktioner, och alkoholister.