Propavan narkotikaklassat

Är Propavan narkotikaklassat?

Propavan Àr inte narkotikaklassat och inte vanebildande. Det Àr dÀrför sÄ mÄnga olika typer av mÀnniskor kan anvÀnda Propavan; unga som gamla, och Àven om du har varit missbrukare av andra narkotika.

Vad betyder en narkotikaklassning?

En narkotikaklassning Àr till för att hjÀlpa regulera tillgÀngligheten av lÀkemedel som Àr beroendeframkallande och/eller pÄverkar din kropp liknande en drog. Som ett exempel kan tas bensodiazepiner, som nu anvÀnds istÀllet för berbituater. Bensodiazepiner förekommer i olika former av lÀkemedel, dÄ det har flera effekter pÄ kroppen (lugnande medel, sömnmedel och antiepileptika lÀkemedel).

Din kropp bygger upp en tolerans mot bensodiazepiner, och pÄ grund av dess effekt förekommer missbruk. Missbrukare anvÀnder det som ett nedÄttjack, eftersom det Àr ett effektivt lugnande medel. Det Àr vanebildande och alla lÀkemedel som innehÄller bensodiazepiner Àr narkotikaklassade.

Det finns fem olika grupper som narkotikaklassade lÀkemedel/preparat delas in i, frÄn grupp ett dÀr bland annat heroin och marijuana stÄr (lÀkemedel som inte anvÀnds som medicin) till grupp fem, dÀr medel med en lÄg missbruksrisk finns (lÀkemedel som inte Àr narkotikaklassade utomlands, men Àr det i Sverige).

Missbruk Àr vanligt.

Vilka vanliga sömnmedel Àr narkotikaklassade?

Ett flertal av de vanligare sömnmedlena Àr narkotikaklassade. Det betyder att dessa inte bör anvÀndas under en lÀngre period (till skillnad dÄ frÄn Propavan), för att du som anvÀndare riskerar att bli beroende utav sömnmedlet.

Stilnoct och Imovan Ă€r tvĂ„ vanliga insomningsmedel som Ă€r narkotikaklassade – dessa tvĂ„ kan du lĂ€sa mer om pĂ„ denna hemsida. I kort fungerar dessa tvĂ„ lĂ€kemedel genom att de hjĂ€lper dig att somna in, och försvinner sedan snabbt ut ur kroppen.

Sobril och Stesolid Àr bÄda lugnande medel, vars aktiva ingrediens Àr en bensodiazepiner, vilket betyder att de Àr bÄde vanebildande och narkotikaklassade.

Till sömnmedel med bensodiazepiner hör Ă€ven Rohypnol – ocksĂ„ kĂ€nd som en ”date rape drug” det vill sĂ€ga en drog som ges pĂ„ dejter, oftast till kvinnor, för att lĂ€ttare vĂ„ldta dem – lĂ€kemedlet sĂ€ljs inte lĂ€ngre i Sverige pĂ„ grund av att mĂ„nga vĂ„ldsbrott gjorts nĂ€r förövarna sjĂ€lva tagit Rohypnol (vilket pĂ„verkat deras omdömme).

DÀremot finns det fortfarande lÀkemedel som anvÀnder den aktiva substansen, flunitrazepam, som idag sÀljs under namnet Flunitrazepam Mylan. Dessa Àr vanliga sömnmedel som verkar under hela sömnen (sÄ medlet stannar kvar i kroppen under hela natten). Liksom Propavan Àr en vanlig biverkning dÄsighet dagen efter. SjÀlvklart narkotikaklassat och vanebildande.

Nitrazepam Àr ett sömnmedel som liknar Flunitrazepam, dÀremot krÀver det en sÀrskild receptblankett nÀr du reser utomlands.

Vad ska du tÀnka pÄ om du anvÀnder ett lÀkemedel som Àr narkotikaklassat?

Är du en allmĂ€nt frisk vuxen person som anvĂ€nder ditt lĂ€kemedel pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt (det vill sĂ€ga, efter din lĂ€kares ordination) sĂ„ bör du inte bli beroende utav lĂ€kemedlet (sĂ„vida du inte Ă€r predisponerad till missbruk, dĂ„ kan risken finnas Ă€ven vid rĂ€tt och kortvarig anvĂ€ndning).

Du bör Àven tÀnka pÄ absolut inte dela med dig utav lÀkemedlet; inte nog med att du kan rÄka ge det till nÄgon som har ett missbruk (eller haft tidigare) men det betyder Àven att du dÄ inte har en full dos under en dag det Àr meningen att du ska ta ditt lÀkemedel. Det kan pÄverka dig negativt, speciellt om du behöver hÄlla en viss nivÄ av substanserna i kroppen. (Det Àr dÀrför du bör ta ditt lÀkemedel pÄ de tider som du ordinerats eller rekommenderats.)

Ett narkotikaklassat lÀkemedel kan ha fler och vÀrre biverkningar Àn ett lÀkemedel som inte Àr narkotikaklassat, och det kan Àven vara lÀttare att överdoseras om man tar fel dos. Du bör absolut inte dricka alkohol samtidigt som du tar ett sÄdant lÀkemedel, för din egen hÀlsa och vÀlbefinnande.

AnvĂ€nder du andra lĂ€kemedel samtidigt Ă€r det viktigt att dessa fungerar ihop – tar du receptfria lĂ€kemedel samtidigt, Ă€r det ditt eget ansvar att ta reda pĂ„ detta, eftersom din lĂ€kare kanske inte Ă€r medveten om denna anvĂ€ndning. DĂ€remot bör du alltid berĂ€tta för din lĂ€kare vilka lĂ€kemedel du tar, receptfritt eller inte, och hellre frĂ„ga en extra gĂ„ng om det Ă€r ok att du tar till exempel alvedon, Ă€n att riskera en allvarlig biverkning eller pĂ„ nĂ„got annat sĂ€tt en negativ effekt.

Slut text – Propavan narkotikaklassat.