Sömnproblem

HÀr fÄr du mer fakta, tips och olika infallsvinklar pÄ sömnproblem.

Vi Àr alla olika

En av de första lĂ€rdomar vi fĂ„r som barn, Ă€r att vi Ă€r alla olika. Detta gĂ€ller pĂ„ alla sĂ€tt och vis, Ă€ven med lĂ€kemedel. Även om ett lĂ€kemedel har samma effekt pĂ„ de flesta mĂ€nniskor, sĂ„ pĂ„verkas inte alla lika; vissa fĂ„r biverkningar (olika biverkningar och i olika mĂ„n) medan andra inte fĂ„r det.

Det Àr dÀrför viktigt att du Àr medveten om vad det finns för val, och vad som kan hÀnda nÀr du tar ett visst lÀkemedel, dÀrför att ingen vet hur du kommer att pÄverkas exakt, förens du tagit lÀkemedlet och sett efter sjÀlv.

Detta gÀller Àven om du har familjemedlemmar som tar det lÀkemedel du tÀnkt ta; det finns ingen garanti att ni, bara för att ni delar DNA, fÄr samma reaktion.

Att lida av sömnproblem

Att lida av sömnproblem skapar ofta andra problem i livet; du orkar inte umgÄs med vÀnner och familj som planerat, du Àr trött pÄ och efter jobbet och du kanske rentav missar en viktigt deadline eller inte Àr uppmÀrksam under ett möte.

Det blir ofta en ond cirkel, nĂ€r du inte kan sova; hur ofta har inte du legat vaken under natten och tĂ€nkt ”om jag inte somnar snart… oj nu Ă€r klockan nĂ€stan tre, jag mĂ„ste sova nu… redan fyra, varför kan jag inte sova…” i oro över hur din avsaknad av sömn kommer att pĂ„verka morgondagen? Detta i sin tur kan leda till fler problem med din sömn.

Du Àr inte ensam av att drabbas av sömnproblem. LÄngt ifrÄn.

MÄnga mÀnniskor, vÀrlden över, lider av sömnproblem; vissa tillfÀlliga pÄ grund av stressigt pÄ jobbet eller i hemmet, och vissa under lÀngre perioder. Det finns mÄnga olika orsaker till sömnproblem. Man kan sÀga att det finns lika mÄnga orsaker som det finns mÀnniskor, eftersom allas orsaker Àr olika (Àven om man har samma typ av problem).

Kvalitet & Kvantitet

För mÄnga mÀnniskor Àr sömnproblem frÀmst att man inte fÄr tillrÀckligt med sömn. De som inte lider av sömnproblem sjÀlva (eller, de som inte tycker att de gör det) antar troligtvis att det Àr detta du lider av, om du berÀttar att du har sömnproblem.

DĂ€remot Ă€r det inte alls ovanligt att man lider utav kvalitativ sömn, dvs. du sover de antalet tmmar ”du ska” men det tycks inte hjĂ€lpa. Du sover, helt enkelt, riktigt dĂ„ligt.

Kanske vaknar du flera gÄnger under natten, och Àven om det Àr endast under kortare stunder och du somnar om igen, sÄ sitter oron kvar; oron som fick dig att vakna och titta pÄ klockan. Denna oro pÄverkar dina drömmar och dina muskler (du spÀnner dig omedvetet) och detta gör att du fortfarande Àr trött nÀr du vaknar. En trötthet som ofta sitter i under hela dagen.

Dygnsrytm

Ett flertal mĂ€nniskor lider av ett sĂ„kallat förskjutet dygn, och oftast dĂ„ livet genom. Kroppen lever efter ett dygn som Ă€r lĂ€ngre (eller kortare) Ă€n 24 timmar, vilket gör att sov tiderna inte Ă€r ”de normala”.

Eftersom resten av vÀrlden fortfarande lever efter ett 24-timmars dygn, skapar detta stora problem nÀr dessa personer mÄste upp tidigit pÄ morgonen för att gÄ till skola eller jobb, nÀr de endast lyckats somna halv fyra pÄ morgonen.

Även du mĂ„ste leva efter vĂ€rldens utsatta 24-timmars dygn, Ă€ven om du har svĂ„rt att sova.

NĂ€r du ”bara inte kan sova”

Det hĂ€nder ibland, att utan andra sömnproblem eller ”riktiga” orsaker till varför, att du inte kan sova.

Ett mycket vanligt exempel Àr söndagkvÀll, efter en helg med lite extra sovmorgon.

Sov du för lĂ€nge söndag morgon, har du svĂ„rare att somna pĂ„ kvĂ€llen vid den tid du vet att du behöver för att orka upp mĂ„ndag morgon och ta dig igenom hela dagen – Ă€ven om du inte annars brukar ha problem med din sömn. Du har Ă€ndrat, Ă€ven om endast lite, pĂ„ din dygnsrytm och det tillrĂ€ckligt för att du ska kĂ€nna att du helt enkelt inte kan somna pĂ„ utsatt tid.

I stort sett alla mĂ€nniskor lider av detta problem i viss mĂ„n. Vissa kallar det ”mĂ„ndagssjukan”, för nĂ€stan alla Ă€r trötta dagen efter. Men det kan vara ett större problem för dig, och om du arbetar pĂ„ ett jobb dĂ€r du mĂ„ste vara fokuserad, sĂ„ bör du inte vara trött nĂ€r du Ă€r dĂ€r. En busschaufför som Ă€r trött i trafiken kan ha förödande konsekvenser.

Det Àr samma orsak till varför barn bör gÄ och lÀgga sig tidigare under sommarens sista vecka innan skolan börjar, för att Àn en gÄng vÀnja dem vid ett mer restrikterat sov schema.

Ett sov schema som styrs av nÀr du behöver gÄ upp pÄ morgonen, inte nÀr du kÀnner för att gÄ och lÀgga dig pÄ kvÀllen.

Men Àven om du vet nÀr du mÄste gÄ upp, och nÀr du dÄ bör somna för att fÄ de timmar sömn du behöver, sÄ betyder inte det att du kan somna om du inte Àr trött.

Är detta ett vanligt problem för dig (till exempel om du arbetar skift med varierande tider, eller arbetar endast ett fĂ„tal dagar) bör du fundera pĂ„ att anvĂ€nda sömnmedel. Och dĂ„ Ă€r det bra om du anvĂ€nder dig utav ett lĂ€kemedel som du kan ta nĂ€r du behöver det, och endast dĂ„.

Vad ska du vÀlja för sömnmedel för dina problem?

Det finns en rad olika sömnmedel, lika som det finns en rad olika sömnproblem. Vad du vÀljer, eller vad din lÀkare vÀljer i samrÄd med dig (eller Ät dig), beror pÄ flera olika saker.

  • Din hĂ€lsa kan pĂ„verka valet; tar du andra mediciner finns det vissa sömnmedel du inte bör ta samtidigt.
  • Har du lĂ„ngvariga problem bör du inte ta medicin som Ă€r beroendeframkallande.
  • HjĂ€lper inte en liten dos, dĂ„ bör du ta ett lĂ€kemedel som Ă€r lite starkare.
  • Har du personliga Ă„sikter om lĂ€kemedel som pĂ„verkar vad du vill ta för sömnmedel, sĂ„ kanske du och din lĂ€kare kan hitta ett naturligt sömnmedel som hjĂ€lper dig tillrĂ€ckligt vĂ€l.
  • Har du problem med insomning eller att sova hela natten genom kan det skilja sig i val av tablett.

Vad du vÀljer beror helt pÄ hur omfattade dina sömnproblem Àr, hur mycket det pÄverkar dig, och hur du pÄverkas av ett visst lÀkemedel.

Det Àr viktigt att du sjÀlv Àr medveten om vad det finns för sömnmedel att vÀlja pÄ, och att du lyssnar pÄ din lÀkare. FrÄga gÀrna varför du rekommenderas ett visst lÀkemedel, framförallt om du hade tÀnkt dig nÄgot annat.

Var aktiv och hitta en lösning! Det Àr din sömn det handlar om. LÀs mer om sömnproblem och sömnmedel hÀr: Propavan.