Propavan alkohol

Är det OK med Propavan alkohol i kombination?

Kan du dricka alkohol nÀr du anvÀnder Propavan?

Du bör aldrig anvÀnda alkohol samtidigt som du anvÀnder nÄgot lÀkemedel.

Propavan pÄverkar hela din kropp och fÄr dig att somna; att blanda ett sÄdant lÀkemedel med alkohol (Àven om lÀkemedlet i sig Àr skonsamt mot kroppen) kan skada dig. Framförallt vid lÄngvarig anvÀndning av bÄde lÀkemedlet och av alkohol.

Ingen kan sÀga hur just du pÄverkas utav att dricka alkohol och ta Propavan samtidigt; Àven om du inte tycker att du pÄverkats annorlunda nÀr du har anvÀnt andra lÀkemedel, eller pÄverkats annorlunda vid tidigare anvÀndning av Propavan tillsammans med alkohol, betyder inte att du inte kan komma att ta skada nÀsta gÄng.

Alkoholhalten kan Àven den pÄverka; ju högre halt alkohol, ju större risk att du pÄ nÄgot sÀtt tar skada.

Hur kan alkohol pÄverka din anvÀndning av lÀkemedel?

I allmÀnhet och för alla Àr det en negativ pÄverkan. Levern och njurarna pÄverkas av alkohol (framförallt vid missbruk av alkohol) och det Àr just levern och njurarna som bryter ner och för ut lÀkemedel.

Din lever- och njurfunktion blir nedsatt vid alkoholkonsumtion, Àven tillfÀlligt (levern arbetar extra för att bryta ner alkoholen och föra ut den ur kroppen nÀr den bör arbeta med att bryta ner lÀkemedlet).

Alkohol kan Àven pÄverka hur ditt lÀkemedel verkar, samt pÄverkas av lÀkemedlet; det kan i sin tur leda till starkare (och annorlunda) biverkningar. Det finns ingen garanti för vilka lÀkemedel som inte pÄverkar dig negativt vid anvÀndning av alkohol samtidigt, dÀrför att alla lÀkemedel pÄverkas; det Àr bara att vissa lÀkemedel pÄverkas inte sÄ markant att du mÀrker av det (iallafall inte nÀr du Àr sÄ pÄverkad av alkohol att du blivit full).

Är du pĂ„verkad av alkohol riskerar du Ă€ven att du glömmer bort att du tagit ditt lĂ€kemedel, vilket kan leda till att du tar för mycket och överdoserar dig sjĂ€lv. Överdosering samtidigt som du druckigt alkohol Ă€r riskfyllt, Ă€ven vid anvĂ€ndning av relativt skonsam medicin.

Vilka risker Àr relaterade till alkoholmissbruk och lÀkemedel?

Med just Propavan finns det biverkningar som Àr specifikt relaterade till alkoholmissbruk och lÄngvarig anvÀndning av Propavan. De Àr mycket sÀllsynta (endast enstaka fall har rapporterats), men allvarliga; tardiva dyskinesier, vilket betyder ofrivilliga och icke normala rörelser som Àr smÀrtsamma.

Dessa risker finns Àven för de som tar mediciner som pÄverkar nervsystemet pÄ ett hÀmmande sÀtt.

Vad bör du göra om du dricker alkohol en kvÀll?

Eftersom Propavan endast tas vid behov, kan du lÀtt skippa att ta din planerade dos om du dricker alkohol under kvÀllen; eftersom du tar tabletten innan du gÄr och lÀgger dig bör det inte finnas risk för att du tar tabletten och dricker alkohol efterÄt.

Du behöver dÄ bara komma ihÄg att inte ta din dos, speciellt om du vanligtvis tar tabletten varje dag.

Är du alkoholist?

Prata med din lÀkare om just dina risker och vad du bör göra. BÀst skulle vara att du slutade dricka alkohol, men tÀnk dÄ pÄ att du troligtvis kommer att uppleva abstinensbesvÀr som kan pÄverka din sömn.

Riskerna blir större och biverkningarna troligtvis vÀrre om du missbrukar alkohol samtidigt som du tar Propavan; det för att dina leverfunktioner har pÄverkats av din alkoholkonsumtion.