Propiomazin verkningsmekanism

HÀr lÀser du mer om Propiomazin verkningsmekanism.

Hur fungerar Propiomazin? Hur pÄverkas du utav det?

Propiomazin Àr den aktiva substansen i lÀkemedlet Propavan.

Propiomazin Àr ett antihistamin som fungerar genom att pÄverka din muskulatur och centrala nervsystemet, samt endotelceller (de celler som tÀcker insidan av blodkÀrlen) . Det kan lÄta lite överdrivet för ett sömnmedel, men det Àr för att ett antihistamin (det vill sÀga, ett lÀkemedel som tas för att motverka allergiska reaktioner) blockerar histamin receptorerna som finns i din kropp. Det Àr dessa receptorer (det finns fyra totalt) som skapar dina allergiska reaktioner (olika reaktioner i olika receptorer).

Propiomazin fungerar pÄ histaminreceptorn 1 (H1), vilket Àven Àr ansvarig för allergireaktioner sÄ som smÀrta och klÄda pÄ grund av insektstick, Äksjuka och aptit dÀmpning. Just H1 receptorerna finns i din glatta muskulatur, i endotelcellerna och i vÀvnaden av ditt centrala nervsystem. (Och det Àr av denna anledning som man sÀger att Propavan fungerar hÀmmande pÄ ditt centrala nervsystem.)

Det Ă€r dĂ€rför det Ă€r viktigt att om du Ă€r allergisk och tar medicin för det (oavsett om det Ă€r receptfritt eller inte) sĂ„ ska din lĂ€kare vara medveten om detta, sĂ„ att du inte fĂ„r en för hög dos antihistamin. Detta ska inte vara farligt, men kan pĂ„verka biverkningarna och det kan finnas risk för att du sakta överdoserar dig sjĂ€lv omedvetet – framförallt om du tar bĂ„de Propavan och din allergimedicin dagligen.

Exakt hur Propiomazin gör att du blir trött genom att blockera just denna receptor vet man inte. DÀremot Àr det inte ovanligt att antihistaminer gör dig trött; Àven mÄnga receptfria allergimediciner kan ha en varning om att du kan bli trött eller dÄsig nÀr du anvÀnder det. Om inte annat, sÄ varnas du sÀkerligen för att köra bil eller anvÀnda tunga maskiner efter att du tagit lÀkemedlet; detta för att din hjÀrna pÄverkas, vilket kan pÄverka din fokus och reaktionsförmÄga.

Propiomazin har Àven en lugnande effekt, utöver att du blir trött. Det Àr dÀrför det Àven kan anvÀndas som ett kompliment vid operationer.

Till skillnad frÄn andra lÀkemedelssubstanser som anvÀnds i flera andra sömnmedel, sÄ Àr propiomazin inte beroendeframkallande. Halveringstiden (det vill sÀga, hur lÄng tid det tar för lÀkemedlets effekt att avta genom nedbrytning) beror pÄ dig som person och hur din kropp fungerar, men Àr berÀknad till cirka 8 timmar för en normalt frisk vuxen person. Tar du inte Propavan en dag, sÄ kÀnner du inga abstinensbesvÀr, och tar du Propavan varje dag i flera veckor men slutar sedan sÄ ska du inte ha pÄverkats negativt (utöver kanske nÄgon biverkning).

Din sömn pÄverkas endast nÀr du tar Propavan, sÄ nÀr du slutar sÄ ÄtergÄr du till ditt normala sovmönster igen. Du ska heller inte bygga upp tolerans mot Propiomazin; tycker du att du gör det kan det vara en psykisk reaktion pÄ att du anvÀnt Propavan under en lÀngre tid och du tycker och tror att du bör bli tolerant mot din dos, eftersom du med tiden blir tolerant mot annat.

Lugnande effekt, Àr det som ett lugnande medel? Vad Àr skillnaden pÄ ett lugnande medel och ett sömnmedel?

Ett lĂ€kemedel som Ă€r ett lugnande medel kan göra dig sömnig, med det Ă€r en biverkning och inte effekten man Ă€r ute efter. Skillnaderna mellan ett lugnande medel och ett sömnmedel kan vara stora, och det kan vara smĂ„ – precis som skillnaden mellan olika sömnmedel kan vara stora (utöver att de har samma resultat genom att fĂ„ dig att somna lĂ€ttare, eller sova djupare).

Ett sömnmedel gör dig troligtvis Àven lugnare, men det Àr endast nÄgot du tar pÄ kvÀllen nÀr du ska sova. Lugnande medel kan du ta pÄ dagen, och Àven om du blir lite trött, sÄ bör du inte somna pÄ samma sÀtt som sömnmedel ska fÄ dig att göra.

Du bör aldrig ta ett lugnande medel i större dos i tron om att det kan fungera som ett sömnmedel; du kan fÄ önskad effekt i form av sömn, men det kan dÀremot vara farligt, eftersom du har, i effekt, överdoserat dig sjÀlv.