Propavan biverkningar

HĂ€r finns mer fakta om Propavan biverkningar.

Den frÀmsta och vanligaste biverkningen av Propavan Àr dÄsighet dagen efter. Den drabbar mer Àn 1 person per 100 anvÀndare.

Det finns Àven en rad sÀllsynta biverkningar, som drabbar mellan 1 av 1000 och 1 av 10 000 personer som anvÀnder ett lÀkemedel.

  • Restless legs, ”myror i benen”, Ă€r en biverkning som pĂ„verkar frĂ€mst Ă€ldre. Äldre mĂ€nniskor Ă€r kĂ€nsligare för rörelsestörningar, dĂ„ deras muskler ofta Ă€r stelare och inte lika starka som en normalt aktiv vuxen.
  • Minskat trombocyt antal i blodet. Trombocyter Ă€r viktiga för kroppens försvar, och en minskning av dessa kan fĂ„ allvarliga konsekvenser. Det finns endast ett litet antal trombocyter i blodet, och det Ă€r dessa blodplĂ€ttar som ansvarar för att tĂ€ppa igen sĂ„r som uppkommer i blodkĂ€rl, och att starta koaguleringen av blodet.
  • Muntorrhet; det Ă€r inte ovanligt att muntorrhet framkommer vid anvĂ€ndning av ett lĂ€kemedel. I detta fall Ă€r det frĂ€mst god munhygien som rekommenderas, för att motverka tand- och munslemshinneskador.
  • Fotosensibilitet. Med fotosensibilitet menas att du Ă€r kĂ€nslig för ljus, antingen att dina ögon blir kĂ€nsligare eller att din hud reagerar mot att utsĂ€ttas för direkt ljus.
  • Allergiska hudreaktioner
  • Yrsel; nĂ„got som kan förvĂ€xlas med dĂ„sighet om du inte upplevt yrsel nĂ„gon gĂ„ng tidigare.

Lider du av specifika och allvarliga laktosintolerans (galaktosintolerans, total laktabrist, glukos-galatosmalabsorption) bör du inte anvÀnda Propavan alls, dÄ laktos förekommer som hjÀlpmedel i tabletten.

Ett fÄtal fall av tardiva dyskinesier, dvs. smÀrtsamma, ofrivilliga (och onormala) rörelser, har rapporterats. De personer som pÄverkats av detta har varit alkoholmissbrukare eller personer som tar lÀkemedel som hÀmmar nervsystemet.

Vad ska du göra om?

PÄverkas du av biverkningar bör du kontakta din lÀkare. Det kan vara en mindre biverkning som du kÀnner att du kan leva med (ex. dÄsig och trött dagen efter) men det Àr viktigt att din lÀkare Àr medveten om dessa problem. Det kan hÀnda att du, i alla fall under en tid, behöver sluta ta Propavan medan dessa biverkningar undersöks.

Beroende pÄ hur allvarlig din biverkning Àr behöver du kanske till och med Äka direkt till ett sjukhus.

Vem riskerar att pÄverkas av biverkningar?

Alla som tar ett lĂ€kemedel riskerar att pĂ„verkas av biverkningarna utav det. Det finns vissa grupper som Ă€r mer benĂ€gna att pĂ„verkas negativt av ett lĂ€kemedel, precis som det finns mĂ€nniskor som pĂ„verkas starkare av lĂ€kemedlet i sig – Ă€ven dess positiva inverkan. Det finns inget som sĂ€ger att dessa mĂ€nniskor kommer frĂ„n samma grupp, men det finns en anledning till varför yngre barn och Ă€ldre allmĂ€nt rekommenderas en lĂ€gre dos.

Grupper som yngre och Àldre löper större risk att pÄverkas, och det för att deras kroppar inte har samma höga arbetsfunktion som en normalt frisk vuxen person. Detta gÀller allmÀnt för alla lÀkemedel.

Sedan finns det sjÀlvklart Àven andra orsaker; tar du vissa mediciner kan dessa pÄverka din kropp eller samspelet mellan de medicinerna och Propavan. Detta kan Àven gÀlla om du inte lÀngre tar dessa mediciner, men om du gjort det under en lÀngre period och du nyligen slutat. Du bör frÄga din lÀkare hur lÄng tid din tidigare medicin tar för att helt lÀmna din kropp, om du oroar dig för att den medicinen inte gÄr ihop med Propavan.

Tar du allergimediciner bör du vara extra noggran med att de mediciner du tar inte krockar med Propavan; det Ă€r extra viktigt att du sjĂ€lv Ă€r medveten om vilka lĂ€kemedel som fungerar ihop, eftersom du kan köpa ett flertal allergimediciner utan recept och dĂ€rmed utan tillsyn – du Ă€r ensam ansvarig. Propavan Ă€r ett antihistamin, vilket Ă€ven vanliga allergi mediciner Ă€r. I vĂ€rsta fall kan du fĂ„ för mycket antihistaminer i dig, vilket kan leda till fler eller starkare biverkningar. LĂ€ttast Ă€r att frĂ„ga dĂ€r du handlar (kanske inte om du köper det i en mataffĂ€r), eller ringa ex. LĂ€kemedelsupplysningen pĂ„ 0771 – 46 70 10.

Var extra uppmÀrksam i början, men tÀnk pÄ att det inte finns nÄgon garanti för att du inte pÄverkas av biverkningar alls, bara för att du inte gjort det hittills.