Propavan effekt

HÀr kan du lÀsa mer om vilken effekt Propavan har pÄ din kropp.

Att anvÀnda Propavan

Propavan anvÀnds av personer som har svÄrt att sova, oavsett orsak. Det Àr ett snÀllt lÀkemedel, och Àven om det sjÀlvklart finns biverkningar, sÄ kan mÄnga olika typer av mÀnniskor anvÀnda sig utav Propavan, till skillnad frÄn mÄnga andra sömnmedel.

Du tar din tablett 30-60 minuter innan du gÄr och lÀgger dig, för att ge den aktiva substansen, Propiomazin, tid att verka. Medlet fungerar natten genom, och det Àr lite dÀrför just du kanske behöver 2 tabletter för att fÄ samma effekt som din syster, som endast behöver ta 1 tablett.

Alla pĂ„verkas olika av samma medicin, pĂ„ samma sĂ€tt som alla pĂ„verkas olika av alkohol. Den slutgiltiga effekten Ă€r dĂ€remot densamma – om du inte Ă€r extra kĂ€nslig eller pĂ„verkas av biverkningarna (som du bör lĂ€sa mer om innan anvĂ€ndning). Effekten i detta fall Ă€r sömnighet och lĂ€ttare att sova natten genom.

Hur fungerar Propavan?

Propavans aktiva substans, Propiomazin, Àr ett antihistamin. Ett antihistamin blockerar vissa hormoner vid allergiska reaktioner (och dÀmpar dÀrmed vissa reaktioner) i din glatta muskulatur och i vÀvnad av ditt centrala nervsystem. Det fungerar hÀmmande och som ett sedativt lÀkemedel.

Det Ă€r dĂ€rför mĂ„nga av anvĂ€ndarna kĂ€nner sig dĂ„siga Ă€ven dagen efter; Ă€ven detta Ă€r en biverkning som Ă€r olika för alla – dĂ€remot Ă€r den vanlig och kan vara ett resultat av en för hög dos.

Mer i detalj fungerar Propavan genom att substansen Propiomazin blockerar H1-receptorerna i kroppen. H1-receptorn Àr en av fyra receptorer i din kropp som Àven kallas histamin receptor. Histaminer Àr det som skapar symtomer vid allergier. DÄ Propiomazin Àr en antihistamin, Àr det detta som blockerar just H1-receptorn, och Àven gör dig trött.

Har du allergier Àr du sÀkert redan medveten om att det stÄr, som en biverkning av att ta vissa allergimediciner, att du kan bli dÄsig. Och du rekommenderas sÀkerligen Àven att inte köra bil om du vet med dig att du pÄverkas pÄ detta sÀtt. Det kan vara farligt för dig sjÀlv och andra i trafiken.

Propavan effekt – hur pĂ„verkar Propavan dig?

Förutom dÄsigheten som kan pÄverka dig Àven dagen efter, sÄ finns det andra biverkningar du bör vara medveten om innan du börjar anvÀnda Propavan.

Din sömnsrytm pĂ„verkas inte, vilket betyder att om du har sĂ„ kallat ”förskjutet dygn” sĂ„ Ă„tergĂ„r du till ditt normala sömnschema nĂ€r du slutar att ta Propavan.

Propavan Àr inte heller beroendeframkallande, och eftersom det Àven Àr skonsamt mot kroppen (sÄvida du inte upplever de mer allvarliga biverkningarna) Àr det Àven lÀmpligt för yngre och Àldre, och kan lÀtt anvÀndas under kortare eller lÀngre perioder. Du behöver inte ta Propavan varje dag, utan kan ta tabletten vid behov.

Hur just du pÄverkas av Propavan beror pÄ olika faktorer. Vi pÄverkas alla olika, och just du mÄste kanske ta mer Àn 2 tabletter (men ENDAST i samrÄd med din lÀkare) för att fÄ ut rÀtt effekt.

Hur du mÄr dagen efter kan Àven pÄverka dig; kanske inte fysiskt att du Àr trött, men din mentala kapacitet kanske sÀnks under de första timmarna pÄ jobbet pÄ grund av medicinen.

DÀremot kan sjÀlvklart Àven det motsatta hÀnda; att du efter en ordentlig nattssömn vaknar och Àr piggare och mycket mer fokuserad Àn nÀr du inte sover ordentligt.

Pröva dig fram, i samrÄd med din lÀkare, och var uppmÀrksam pÄ hur du kÀnner dig under anvÀndning av Propavan. Ta inte för givet att du kommer att uppleva samma effekt som nÄgon annan, Àven om det Àr din tvilling och ni Àr sÄ lika annars.

Vad bör du tÀnka pÄ?

Eftersom Propavan Ă€r ett receptbelagt sömnmedel, sĂ„ mĂ„ste du rĂ„dfrĂ„ga din lĂ€kare innan du anvĂ€nder dig utav det. Du bör dĂ€remot Ă€ven se till att du vet alla risker som lĂ€kemedlet medför; Ă€ven om dessa kanske inte Ă€r ”sĂ„ allvarliga”.

Detta Àr speciellt viktigt om du har vissa nedsatta funktioner i kroppen, eller tar andra lÀkemedel.

Du bör Ă€ven tĂ€nka pĂ„ varför du tar lĂ€kemedlet. Är det för att du Ă€r stressad eller har det andra orsaker? Om du kan lösa dina sömnproblem utan att ta till ett lĂ€kemedel Ă€r det positivt, men sjĂ€lvklart inte alltid möjligt. Försök gĂ€rna, men om du kĂ€nner att det inte gĂ„r, tĂ€nk absolut inte att du har misslyckats eller att du mĂ„ste skĂ€mmas för att du behöver hjĂ€lp.

Det Àr bÀttre att du sover bra, och Àr frisk, Àn att du med Àrlighet kan sÀga att du inte anvÀnder dig av nÄgot lÀkemedel.

Och kom ihÄg, du Àr inte ensam om att anvÀnda dig utav sömnmedel. Snarare tvÀrtom. Och mÄnga fler mÀnniskor skulle behöva anvÀnda sig av nÄgot sömnmedel, men gör det inte.

Var istÀllet stolt över att du har insett att du behöver lite extra hjÀlp, och att du tagit steget för din egen skull och vÀlmÄende.

Slut pÄ text om Propavan effekt.