Propavan dosering

LÀs mer om Propavan dosering för minsta risk och bÀsta effekt.

Dosering av Propavan

Den allmÀnna doseringen för en normalt frisk vuxen person Àr 1-2 tabletter, 30-60 minuter innan du gÄr och lÀgger dig.

Skillnaden mellan 1 och 2 tabletter kan var stor, sÄ om inte din lÀkare anvisar nÄgot annat bör du börja med 1 tablett och se om det Àr tillrÀckligt. Somnar du bra och vaknar inte under natten bör du hÄlla dig till 1 tablett, och inte ens testa med 2 tabletter i onödan.

Tror du dÀremot att du behöver 2 tabletter, men din lÀkare inte sagt nÄgot om det; antingen att du bör ta 2 tabletter eller att du inte ska ta 2 tabletter, vÀnta med att anvÀnda 2 tabletter tills du först testat med 1 tablett ett tag. Det kan vara att din kropp behöver vÀnja sig vid medicinen, men att 1 tablett Àr tillrÀcklig efter tvÄ-tre anvÀndningar.

Om du tar 1 tablett och vÀntar 60 minuter utan att du tycker att du fÄr nÄgon verkan, ta inte en till. VÀnta hellre extra lÀnge, och notera hur lÄng tid det tog för dig (samt om du nyligen Àtit) för att diskutera det med din lÀkare.

Ta absolut inte en till tablett efter att du vÀntat 30 minuter; har den första tabletten en tillrÀcklig verkan som bara inte kommit fram Ànnu, sÄ kan du överdosera dig sjÀlv genom att ta en andra tablett.

Risken för biverkningar, Àven de lite allvarligare, ökas ju högre dos du tar. Halveringstiden ökar Àven den, och det Àr mycket mer troligt att du kommer att kÀnna dig trött Àven dagen efter (dÄsig).

Och om inte det Àr tillrÀckligt, tÀnk ocksÄ pÄ att du sparar pengar, eftersom du inte behöver köpa dubbelt sÄ mÄnga Propavan om du anvÀnder 1 tablett istÀllet för 2.

Det finns endast en tablett av Propavan, och den doseringen Àr pÄ 25 mg. Tar du tvÄ tabletter blir det dÀrför 50 mg. Eftersom Propavan har en delningsskÄra kan du ta en halv tablett.

Om du anvÀnder den rekommenderade dosen för dig, men tycker inte att det fungerar (det kan vara att du fÄr biverkningar som pÄverkar ditt dagliga liv, att det inte har en tillrÀcklig effekt och du fortfarande sover dÄligt eller nÄgot annat) sÄ mÄste du prata med din lÀkare innan du Àndrar din dosering.

Eftersom Propavan Àr receptbelagt sÄ mÄste du prata med en lÀkare för att ens fÄ ett recept utskrivet till dig; anvÀnd den tiden till att frÄga vad för dosering de rekommenderar för dig, Àven om du inte behöver nÄgon specifik sÄdan med extra tabletter (kan hÀnda om du ex. har en ökad nedbrytning av medicin, sÄ effekten avtar innan natten Àr över) sÄ kan det vara bra att ha lÀkarens stöd och rÄd i ditt val.

Det kan Ă€ven hĂ€nda att du, efter en tids anvĂ€ndning behöver öka dosen för att din kropp börjat vĂ€nja sig vid medlet. Detta bör inte hĂ€nda, men om det gör det bör du prata med en lĂ€kare innan du ökar dosen, dĂ€rför att det dĂ„ kan ha andra orsaker. Speciellt om de andra orsakerna Ă€r att du börjat ta andra lĂ€kemedel – de kan bĂ„da fungera fullt normalt tillsammans, men doseringen kan behöva Ă€ndras för att fĂ„ ut rĂ€tt effekt.

För att summera; prata alltid med din lÀkare om vilken dos du bör ta, Àndra inte dosen sjÀlv pÄ mÄfÄ utan att rÄdfrÄga en lÀkare, och om du fortfarande har sömnproblem samtidigt som du tar lÀkemedlet vÀnta inte med att frÄga en lÀkare.

Det Àr din kropp, din hÀlsa och din sömn; ta hand om dig och överdosera inte.