Propavan överdos

Mer om riskerna med en Propavan överdos, vad som hÀnder med din kropp och vad du kan göra om du drabbas.

Vem riskerar en överdos?

FrĂ€mst personer som lider av nedsatta funktioner i kroppen som gör att det tar lĂ€ngre tid för lĂ€kemedlet att brytas ner och lĂ€mna kroppen – nĂ„got som det Ă€r viktigt att det gör, speciellt om du tar tvĂ„ tabletter och dĂ€rmed den högre dosen pĂ„ 50 mg, varje dag.

Med nedsatt funktion rÀknas frÀmst lever- och njurfunktionen, dÄ det Àr levern som bryter ner lÀkemedlet, och det Àr genom njurarna som det sedan lÀmnar kroppen. Om dessa tvÄ inte fungerar som de ska, sÄ pÄverkar det din möjlighet att ta viss medicin, eftersom det kan bli farligt för dig. BÄde lever- och njurfunktionen minskar med Äldern.

Du riskerar Àven att ta en överdos om du glömmer bort att du tagit tabletten, och du tar en till. Detta frÀmst om du tar 2 tabletter frÄn början och sedan tar 2 till samma kvÀll.

Vad ska du göra om du tagit för mycket?

Om du tagit en för stor dos, bör du kontakta en lĂ€kare eller ett sjukhus. I vĂ€rsta fall kan du Ă€ven kontakta Giftinformationscentralen (tel. 112), som kan hjĂ€lpa dig med information om just det lĂ€kemedel du tagit. Detta kan Ă€ven gĂ€lla om du tagit Propavan tillsammans med ett annat antihistamin, och sedan insett att du mĂ„r annorlunda Ă€n du brukar; det Ă€r alltid bĂ€ttre att ringa och frĂ„ga ”i onödan” Ă€n att riskera ditt liv eller din hĂ€lsa.

Eftersom Propavan Àr ett sömnmedel, bör du inte köra bil efter att du tagit en tablett. Behöver du ta dig in till sjukhus efter en överdos, ta hellre en taxi eller till och med frÄga om du kan fÄ ambulans om du inte har nÄgon som kan köra dig eller Äka kommunalt tillsammans med dig. Du bör inte Äka kommunalt ensam om du överdoserat pÄ ett sömnmedel, Àven om du Àr vaken nÀr du pÄbörjar resan.

Hur kan du undvika en Propavan överdos?

Drick inte alkohol nÀr du tar eller precis tagit en tablett. LÄngvarigt alkoholmissbruk medför mÄnga risker, bland annat att kroppen inte klarar av att bryta ner lÀkemedel lika snabbt och effektivt som det görs hos en frisk person.

Eftersom du bör ta tabletten cirka 30-60 minuter innan du gÄr och lÀgger dig Àr det i allmÀnt inte nÄgon större risk att du tar för mÄnga tabletter. Men, vet du med dig att du glömmer lÀtt, speciellt nÀr du börjar bli lite trött, kan du prova att göra sÄ hÀr;

  • varje dag som du vet med dig att du kommer att ta en Propavan, skriv ner dagens datum nĂ„gonstans synligt, ex. en post-it lapp pĂ„ spegeln i badrummet, direkt pĂ„ förpackningen, eller brevid sĂ€ngen.
  • direkt efter att du tagit din tablett, stryk över datumet, eller kryssa i en ruta för dagen (om du tar tabletten ofta Ă€r detta att rekommendera, sĂ„ slipper du göra en ny lapp varje dag).
  • var nogrann med att fylla i eller stryka över datumet, sĂ„ att du inte blir Ă€nnu mer förvirrad.

Du kan Àven lÀgga fram en tablett brevid sÀngen eller ta den nÀr du borstar dina tÀnder. DÀremot kan detta leda till att du glömmer bort, om du inte kommer ihÄg att du ens la fram tabletten.