Propavan gravid

HÀr kan du lÀsa mer om vad som gÀller för Propavan om du Àr gravid eller amning.

Propavan – gravid, vad gĂ€ller?

Kan du anvÀnda Propavan nÀr du Àr gravid?

Propavan rÀknas som ett Kategori A lÀkemedel. Det finns inga specifika eller kÀnda risker för gravida kvinnor eller fostret att anvÀnda Propavan under graviditeten; inte utöver de risker för biverkningar som finns för alla anvÀndare för kvinnan.

Det finns inga kÀnda risker för att fostret pÄverkas av biverkningarna pÄ det sÀtt som kvinnan riskerar.

Det Àr upp till var och en (med hjÀlp av din lÀkare) vad som fungerar bÀst. Du behöver sova, och om du inte kan göra det sÄ mÄste du ta till hjÀlp. Din kropp Àr i större behov av sömn under din graviditet, men din kropp kan ha svÄrare att somna pÄ grund av just graviditeten; det finns graviditetskuddar som hjÀlper kvinnor att sova bekvÀmare (men detta kanske inte Àr tillrÀckligt)

Kan du anvÀnda Propavan nÀr du ammar?

Propavan klassas som Grupp Iva.

I det hÀr fallet betyder det att lÀkare inte Ànnu vet om modersmjölken pÄverkas av Propavan. Det Àr ett gott tecken, dÄ det betyder att inga mÀrkbara symtom uppfattas hos spÀdbarn vars moder tar eller tagit lÀkemedlet under amning.

DÀremot betyder inte det att riskerna inte finns, speciellt vid lÄngvarigare anvÀndning. LÀkare vet helt enkelt idag inte hur barnet pÄverkas vare sig direkt eller i framtiden.

Riskerna som anvÀndning av Propavan kan medföra för barnet Àr nÄgot som du som förÀlder mÄste bedömma sjÀlv (tillsammans med din lÀkare, och med din partner). Ditt behov av Propavan kan vara större Àn fördelarna med att du ammar ditt barn (vilket betyder att du kanske bestÀmmer dig för att inte amma alls, eller att du ammar under de första mÄnaderna men slutar tidigare Àn vad som vanligtvis rekommenderas).

Vad bör du som förÀlder göra?

Prata med din lĂ€kare. Försök att hitta andra sĂ€tt att underlĂ€tta din sömn utan att ta till lĂ€kemedel – men, kom ihĂ„g, till skillnad mot mĂ„nga andra sömnmedel sĂ„ Ă€r Propavan skonsamt, mot bĂ„de dig och ditt barn (eftersom du inte rekommenderas fullt ut mot att anvĂ€nda Propavan under din graviditet). Ska du anvĂ€nda dig utav nĂ„got sömnmedel under din graviditet eller under amning av ditt barn, sĂ„ Ă€r det bra att veta att det finns lĂ€kemedel som gör detta möjligt utan större risker.

Riskerna för att amma ditt barn samtidigt som du anvÀnder dig av Propavan kan minimeras genom att du ger barnet modersmjölksersÀttning (helt eller tillsammans med din modersmjölk). DÀremot kan inget göras ifall att du behöver anvÀnda Propavan under graviditeten.

Prata inte bara med din lĂ€kare om detta, utan diskutera Ă€ven problemet med din partner. De bör redan kĂ€nna dig och kĂ€nna till ditt sömnproblem, men tanken pĂ„ att du vĂ€ljer att ta ett ”onödigt” lĂ€kemedel under din graviditet kan skapa friktion och brĂ„k. Minimera risken för detta genom att berĂ€tta för din partner hur Propavan fungerar, och ta gĂ€rna med dem till din lĂ€kare. Hur bra information du Ă€n kan hitta pĂ„ internet om Propavan, kan det underlĂ€tta att höra det direkt frĂ„n en lĂ€kare; speciellt nĂ€r det gĂ€ller erat barn.

Ta endast Propavan vid verkligt behov, inte i förebyggande syfte, Àven om du gjort det tidigare.

Propavan gravid – kom ihĂ„g!

Även om det inte ska finnas nĂ„gra biverkningar eller speciella risker som Ă€r gravidrelaterade, om du kĂ€nner att du mĂ„r negativt annorlunda vid anvĂ€ndning av Propavan under din graviditet, kontakta din lĂ€kare eller upplysning genast.

Bara för att inget fall har rapporterats hittills, betyder inte att det inte kan framkomma nÄgot fall nÄgonsin. LÄt det inte bli du eller ditt barn.